Fiscaalconsult Fiscaal Consult

 Michael Littaur

Americans Overseas B.V.

Americans Overseas B.V.

dhr. mr. Michael Littaur

020 2389420

Expertise gebieden

Amerikaanse belastingwetgeving
FATCA
expats

Bezoekadres

Mr. Treublaan 7
1097 DP   Amsterdam

Overig contactOver dhr. mr. Michael Littaur

Michael Littaur geeft sinds 2012 met het team van Americans Overseas voorlichting over de Amerikaanse belastingplicht en verbindt de juiste Amerikaanse belastingrecht specialisten met Nederlandse belastingrecht specialisten. Daarnaast informeert het team regelmatig de Tweede Kamer, Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), belastingdienst, multinationals en duizenden individuen in heel Europa.

Achtergrond

40.000 Nederlanders met de (toevallige) Amerikaanse nationaliteit moeten elk jaar Amerikaanse belastingaangifte doen, ook al wonen of werken ze niet in Amerika. Reden is dat Amerika het enige land ter wereld is dat een belastingplicht heeft op basis van burgerschap i.p.v inwonerschap. Je wordt als aangifteplichtig beschouwd indien je in Amerika geboren bent of tenminste één Amerikaanse ouder hebt. De meerderheid van deze Nederlandse Amerikanen weet niet dat zij deze plicht hebben.

Probleem

Nederlandse banken hebben de plicht de financi√ęle gegevens van klanten met een Amerikaanse nationaliteit (bijv. op basis van ouder/geboorteplaats) aan de Amerikaanse belastingdienst jaarlijks te rapporteren (FATCA). Banken sluiten daarnaast in steeds meer gevallen de rekeningen, beleggingen, en pensioen-diensten van rekeninghouders die niet kunnen aantonen dat ze aangifte doen in de USA. Indien de cli√ęnt vooraf goed ge√Įnformeerd wordt en aan de verplichtingen voldoet zou dit voorkomen kunnen worden en is het risico op boetes uit de USA te voorkomen. Michael Littaur is zich daarom in 2012 gaan specialiseren op Nederlanders met een toevallige Amerikaanse nationaliteit nadat de invoering van belastingwet FATCA steeds meer vragen opriep over het Amerikaanse belastingrecht en goede voorlichting essentieel werd.

NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS CONSULT
 

Fiscaal nieuws ontvangen?

Ja, stuur mij de nieuwsbrief met fiscale updates en ontwikkelingen. Gegevensverwerking en verzending overeenkomstig de Algemene Verordening Gegevensverwerking (AVG). U ontvangt maximaal 1 nieuwsupdate per week. Voorbeeld